SPB Befektetési Zrt.

SPB

Hektikus a piaci viszonyok alakulása

Elemzés

2023. május 09. - spb

A feldolgozóipari indexek alakulása biztató az USA és Németország esetében is, azonban az aktivitás érdemi növekedéséhez erősebb keresletre, a megrendelés-állomány jelentős emelkedésére lenne szükség, ami egyelőre várat magára. Mindkét ország esetében elmondható, hogy jelenleg a szolgáltatóipari szektor jelenti a húzóerőt a gazdaságban, ami viszont az infláció alakulása szempontjából kevésbé kedvező. A kínai gazdaság hasonló keresleti problémákkal szembesül, emiatt a növekedés első negyedéves üteme lelassult, és ami az olajpiaci árak alakulására is jelentős befolyással bír. A FED esetében a piaci vélekedések szerint a kamatemelési periódus végéhez érkeztünk, a fő kérdés a kamatcsökkentések megkezdésének időpontja. Az EKB tekintetében árnyaltabb a helyzet, de összességében a piac ebben az esetben sem számít elhúzódó kamatemelésekre, tekintve, hogy ez egy esetleges recesszió lehetőségét vetíthetné előre. Az amerikai munkaerőpiac feszítettségének csökkenése az átmeneti hatásoknak köszönhetően lelassult, így az enyhülés várhatóan év végéig kitolódhat.

spb_elemzes.jpg

Az USA feldolgozóipari index alakulása markánsan felülmúlta az előző időszakot és a várakozásokhoz képest jobban teljesített. A rendelésállomány összességében növekedett, de ettől függetlenül az aktivitás némileg elmarad a korábbi időszakhoz képest, ami azt mutatja, hogy a FED pénzügyi szigorító intézkedései továbbra is rányomják a bélyegüket erre a területre. Az infláció folyamatos jelenléte nyomasztóan hat a feldolgozóiparra és e tekintetben gyors változás nem várható. Az aktivitás érdemi növekedéséhez lényegesen erősebb keresletre lenne szükség. A recesszió lehetősége továbbra is óvatossá teszi a piaci szereplőket.

A szolgáltatóipari szektor esetében a mostani 53,6-os érték ugyan valamelyest alacsonyabb lett a várakozásokhoz képest, de összességében továbbra is jól teljesít. Az exportot illetően komoly megugrás látható, teljesen más pályát fut be, mint a feldolgozóipari index. Az egész iparágat meghatározza az a tendencia, hogy az árucikkek felől a szolgáltatások felé fordulnak a fogyasztók.

A német feldolgozóipari index szintén lényegesen jobban teljesített a várakozáshoz képest. Ennek hátterében többek között az állhat, hogy a német ipar tekintetében az ellátási láncok drámaian javultak. Ami viszont az USA-hoz hasonlóan továbbra is gondot jelent, az az akadozó, gyenge kereslet. Érzékelhető tehát, hogy az EKB szigorító intézkedései a német gazdaság alakulását is hátrányosan befolyásolják. Mindezek ellenére a következő 7-8 hónapban a jelenlegi megrendelés-állománnyal is kiegyensúlyozott teljesítményt tud nyújtani a német ipar. A piac abban bízik, hogy ezt követően a kereslet is lábra áll, ami a feldolgozóipari indexet felfelé húzhatja majd.

A kínai feldolgozóipari index (China Caixin PMI), amely a kis-és középvállalkozások adatait összesíti, az első negyedévben látható erőteljes fellendüléshez képest szépen kezd „kihűlni”. A keresleti oldal fent említett problémája itt is fennáll az export és a belső kereslet tekintetében egyaránt, ami visszahúzza az indexet. Igen kérdésessé vált a kereslet beindulásának időpontja és szintje, ami a feldolgozóiparra ösztönző erőként tudna hatni. A szolgáltatóipar Kínában is szépen teljesít, jelenleg ez az ágazat húzza a gazdaság teljesítményét.

Mindhárom gazdaságot illetően elmondható tehát, hogy elsősorban nem a feldolgozóipar lesz a meghatározó, sokkal inkább a szolgáltatóipar fogja húzni a teljesítményt, így várhatóan ez utóbbi terület adhat segítő kezet ezen országok gazdaságainak. Ami hátrányt jelenthet, hogy az infláció ebben az esetben jóval mélyebben gyökeredzik, így valószínűsíthető, hogy ezekben a gazdaságokban lényegesen lassabb inflációs visszaesést fogunk látni.

Inflációt tekintve az Eurozona CPI 7%-os értékkel pontosan in-line lett, értéke enyhén magasabb az előző időszakhoz képest. Jól látható, hogy az energiaárak visszaesésének dacára nem történt drasztikus változás az infláció alakulásában, ami alapján egyértelmű, hogy nem ez az egyetlen meghatározó tényező. A szolgáltató szektor markáns felívelésének szintén inflációs hatása van.

A hét egyik legjelentősebb eseménye a FED kamatdöntés volt, ami teljes mértékben a piaci várakozásoknak megfelelő eredményt hozott: 5,25-öt várt a piac, és meg is történt egy in-line, 0,25 bázispontos emelés. Nagyon úgy tűnik, hogy mivel a FED kommunikációjából kikerült az az elem, hogy komolyabb szigorító intézkedésre lesz szükség, a piac nem vár újabb kamatemeléseket és drámai változásokat. A kivárás után jöhet a kamatcsökkentések időszaka. Jelenleg az első kamatcsökkentések időpontja a legfőbb kérdés, ebben érezhető némi bizonytalanság, megoszlanak a piaci vélekedések, de összességében bizakodó a hangulat. A december 13-i FED ülésre vonatkozóan a várakozás 4,25 - 4,50 közötti érték, tehát 0,75 bázispontos visszavágást prognosztizál a piac nagy része. Természetesen az adatokat továbbra is figyelni kell, de úgy tűnik, hogy a kamatemelési ciklus a végéhez közelít.

Az EKB 25 bázispontos emelése szintén megfelel a piaci várakozásnak. A vélekedések szerint itt is a végső stádiumához érkezett a kamatemelési időszak, mivel a további emelésnek már káros hatása is lehet, ami recesszióba tolhatja az eurozóna gazdaságát. A kamatdöntést követő kommunikáció alapján az EKB az inflációt tartja a legnagyobb problémakörnek, erre fókuszál, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ezt az inflációt visszaszorítsák. A tavalyi évhez képest szigorúbb hozzáállást lehet tapasztalni a részükről. A piac ezzel szemben sokkal inkább attól tart, hogy ezen intézkedések recessziós hatása miként fog alakulni.

Az EUR/USD árfolyam alakulása is jól leképezi a kamatemelési döntések hatásait.

Ahogy a FED elkezdett kihátrálni a kamatemelési ciklusból, az EUR/USD árfolyamban láthattunk egy felfelé ívelő ágat, jelenleg 10-10,30 környékén van. Nagyon erős a vélekedés, miszerint oldalazó hatást fogunk látni, és az aktuális adatok fogják mozgatni az árfolyamot.

Az olajpiaci helyzetet tekintve a kereskedelmi tartalékok állapota kiegyensúlyozott az előző időszakhoz képest, nagy változás nem történt. Nagy volt a várakozás a tekintetben, hogy a nyaralásoknak köszönhetően megnövekszik az üzemanyag-felhasználás és ezáltal nő a kereslet. Egyelőre ez a hatás nem érzékelhető, úgy tűnik, hogy a fogyasztók kivárnak.

Jelenleg az amerikai tartalékoknál jelentősebb tényezőnek számít az olajpiac szempontjából Kína gazdasági helyzete. A korábban említett lassuló növekedési ütem aggasztja a piacot, látványos mozgások vannak az árak tekintetében.

Az amerikai munkerőpiacon markáns visszaesés tapasztalható, ami jóval erősebb a piaci várakozásoknál. A nyitott álláshelyek száma csökkent, a 2022 év végi 5,5 millióhoz képest elég komoly a visszaesés, jelenleg közel 4 millióval több munkahely van, mint „munka nélküli”. Míg korábban egy munkanélkülire két álláshely is jutott, ez az érték mostanra 1,64-re csökkent a statisztika szerint.

Az US ADP Nonfarm payroll, illetve a Nonfarm payroll adataiban a legnagyobb megugrást a vendéglátás és a szabadidős szolgáltatások területén lehetett látni. Emellett, a tanári fizetések komoly emelésének hatására az oktatás területén igen jelentős ütemben zajlik a munkaerőfelvétel, ami egyelőre szintén a foglalkoztatási mutatók emelkedésének irányába hat. Viszont valószínű, hogy ez egy időszakos történet, és miután ez az időszak lecseng, elkezdődik a megnyugvás, a feszítettség csökkenése, de ez várhatóan év végéig ki fog tolódni. Összességében tehát az látható, hogy a munkaerőpiaci szorítás enyhül, de bőven van még hely a csökkenésnek, amit a FED-nek kamatemelésen keresztül kell orvosolni.

A fenti fundamentális összefoglalónkat alátámasztják a technikai elemzéseink is.

SPB

3 attraktív amerikai részvény és kötvénypiaci befektetés

Melyek az ígéretes befektetések a következő hónapokban? Erre az egyszerűnek tűnő kérdésre igyekszem válaszolni az alábbi cikkemben több konkrét instrumentumot is bemutatva.

Úgy gondolom, hogy bár a globális pénz- és tőkepiacok egy kis levegőhöz jutottak az elmúlt időszak viszontagságai után, sok múlik azon, hogy az összkép milyen ütemben tud majd javulni. Azt látjuk, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED kamatemelési ciklusát már beárazták a piacok, így most erős a befektetői bizalom. Éppen ezért véleményem szerint igazán jó áron lehet manapság amerikai dollárban denominált részvényeket, illetve kötvényeket találni a piacon, fontos azonban, hogy megfelelő tervezés és szakmai segítség igénybevétele mellett tegyük ezt.

A sokak számára már ismert technikai elemzés mellett az SPB által fejlesztett, -10 és +10 közé skálázott értékpapír-minősítő rendszer használatával, három befektetésre javasolt értékpapírt szeretnék bemutatni, amelyek már szemmel látható hozampotenciált kínálnak.

3_attraktiv_amerikai_reszveny_es_kotvenypiaci_befektetes.jpg


Nike Inc.

Az amerikai sportszergyártó a szektortársaival összevetve élenjáró a fundamentumok terén. A Nike árfolyamgrafikonján jól látható, hogy szép, több éves emelkedő tendencia után, korábbi támasz szintekre esett vissza.

nike_1.png

Értékpapír-minősítő rendszerünk alapján igen megbízható fundamentumokkal rendelkezik a vállalat: a cég 2020-ról 2021-re minden vizsgált szempontból fejlődött, de leginkább a nyereség és a produktivitás oldaláról. A csődveszély mutatók rendíthetetlen biztonságot jeleznek. Hitelképesség szempontjából az erős kézben tartott, jól strukturált eladósodás keveset enyhült 2021-re, nincs aggasztó jel ezen mutatókban sem.

nike2.png

 

Lowe’s Companies Inc

A Lowe's Companies, Inc. a második legnagyobb lakásfelújításra szakosodott amerikai kiskereskedelmi vállalat az Egyesült Államokban, a The Home Depot áruházlánc után. A Lowe's 1984-óta szerepel az S&P 500 indexben, és piaci kapitalizáció szempontjából az 55. helyen áll azon.

lowe1.png

Az áruházlánc utolsó 12 negyedéves jelentése rendre felülmúlta az elemzői várakozásokat. A tőzsdei cég papírja 60 éve stabil osztalékfizető részvény, és bár a jelenlegi osztalékhozama csak 2 százalék körüli, de a 10 éves átlagos osztalékemelkedési üteme több mint 19 százalék.

lowe2.png


United States Steel Corp 6,875 kötvény

A United States Steel Corp amerikai acélipari vállalat megfelelő napi likviditással rendelkezik, és a csődkockázata rendkívül alacsony. Ahogy értékpapír-minősítő rendszerünk pontszámaiból is látszik, hatalmas növekedést produkált a cég: nyereségessé vált, ráadásul a tárolt készletek forgási idejének visszafogott lassulása sem okoz gondot, a cég finanszírozása jól kontrollált. A cég fix, 2029-es lejáratú és 6.875 százalékos éves kamatozású kötvényével a jelenlegi árszinteken névérték alatt kereskednek.

us.png

us2.png

Fontosnak tartom kiemelni, hogy bármilyen befektetésen is gondolkozunk, előtte mindenképpen vizsgáljuk meg portfóliónk aktuális súlyozását és diverzifikáltságát, és csak olyan új instrumentumokat illesszünk be abba, amelyek megfelelnek kockázattűrő képességünknek. A legfontosabb pedig, hogy ha valaki egy kicsit is bizonytalannak érzi magát a befektetési döntések meghozatala előtt, konzultáljon egy általa megfelelően felkészültnek és megbízhatónak tartott privátbankárral.

Szerző: Beschenbacher Kornél junior privátbankár, SPB Befektetési Zrt.

SPB: jó áron lehet amerikai részvényeket vásárolni

Kína és a Németország esetében a kivárás lehet indokolt befektetői magatartás, az amerikai részvénypiacon azonban már jó áron lehet papírokat vásárolni, ami az USA összességében viszonylag kedvező makrogazdasági adatainak is köszönhető. A forint az elmúlt időszakban a piaci szereplők számára is látható okoknál jóval jelentősebb erősödést mutatott, ráadásul ennek folytatása nem kizárható – összegezték a rövid távú befektetési trendeket kedden délelőtt az SPB Befektetési Zrt. szakértői.

Kína és Németország esetében a kivárás lehet indokolt

A Caixin feldolgozóipari PMI index alapján Kína esetében továbbra is konjunktúráról beszélhetünk, az index minimális visszaesését elsősorban a nyári időszak, illetve kisebb részben a némileg erősödő pandémia okozza. Ennél nagyobb jelentőséggel bír a következő időszakban az, hogy miként alakul Kína és Tajvan kapcsolata. Összességében kijelenthető, hogy Kína esetében kedvezőek a gazdasági kilátások, de számos kockázati elem is azonosítható – például az említett konfliktushelyzet vagy a pandémia –, így egyelőre a kivárás indokolt az ázsiai piacon.

A német feldolgozóipari PMI index két év óta először került az 50-es szint alá, tehát a német feldolgozóiparban dekonjunktúráról beszélhetünk, a megrendelések is visszaesést mutatnak. A német gazdaság legfontosabb kérdése jelenleg az energiaellátás megoldása a következő minimum hat hónapban. Mindezek miatt Németország esetében is a kivárás indokolt.

befektetes.jpg

Amerika sokkal jobb helyzetben van

Az Egyesült Államokban egészen más a helyzet: az amerikai feldolgozóipari PMI index csak minimális visszaesést mutat, utóbbit az ellátási lánc problémái, valamint a szezonális hatások okozzák. Az USA gazdaságában a fő problémát továbbra is az áremelkedés jelenti, azonban már nem akkora az infláció lendülete, mint az eddigiekben volt, tehát a csúcsát talán már elérhette. Probléma az Egyesült Államok esetében a megrendelés-állományok két hónapja tartó csökkenése. 

Az amerikai munkaerőpiacon a nyitott álláshelyek száma drámaian visszaesett, azonban az érték még mindig nagyon magas: most 1,8 nyitott álláshely jut minden munkakeresőre, ami tavaly óta a legalacsonyabb szint. Leginkább a kis- és nagykereskedelmi szektorban csökkent legnagyobb mértékben a nyitott álláshelyek száma.

A FED az infláció elleni küzdelem jegyében várhatóan tovább folytatja a kamatemeléseket. Az amerikai szolgáltatóipari beszerzési menedzser index a várakozásokat bőven meghaladó mértékben emelkedett, ami érthető is, hiszen ide koncentrálódik most a megrendelés-állomány, és ezen a területen az ellátási láncok sem okoznak számottevő problémát. 

Jó áron lehet amerikai részvényeket vásárolni 

Az amerikai kötvénypiaci mozgások alapján az látható, hogy lassulást áraznak a befektetők, ugyanakkor mind a kötvény-, mind a részvénypiacok részéről egyértelmű a bizalom a FED intézkedéseit illetően. 

Mostanra az S&P 500 cégeinek 87 százaléka jelentett; ezen cégek háromnegyede pozitív eredményről számolt be, összességében 13,6 százalékos bevétel-növekedést elérve. Fontos megjegyezni azonban, hogy ez az eredmény az energiaszektor cégeinek volt köszönhető. A harmadik negyedévre vonatkozóan az S&P 500 cégeinek 58 százaléka fogalmazott meg negatív várakozásokat. 

Az S&P 500 grafikon jelentős ellenállási szintnél van: a jelenlegi 4150-4200 körüli szintről egy felfelé történő kitörés további emelkedést vetíthet elő rövid távon, addig azonban a kivárás lehet indokolt, ám összességében az látható, hogy most már jó áron lehet amerikai részvényeket vásárolni. 

Áremelkedésre lehet számítani az olaj piacán 

Az amerikai olajtartalékok az export jelentős visszaesésének köszönhetően bőven meghaladták a várakozásokat. Említésre méltó, hogy jelentősen szétvált a Brent és a WTI árfolyama: a Brent árfolyama elszállt, emiatt sok piacon megnőhet a kereslet a WTI-re. Az olajár esetében drámai esésre már nem lehet számítani, sőt, a Brent várhatóan felfelé húzza majd a WTI árát, tehát összességében áremelkedés várható hosszabb távon. 

Hazai pálya: forint és infláció 

Bár a legutóbbi magyar költségvetési adatok bíztatóak, az elmúlt időszakban a forint piacán látható erősödés okai nem egyértelműek, ugyanis a hazai fizetőeszköz a régiós devizáknál is nagyobb mértékben erősödött. Ezért nem kizárható, hogy a forint árfolyama már a Magyarország és az EU közötti tárgyalások sikerére utalhat. Az EUR/HUF árfolyam kapcsán kijelenthető, hogy amíg nem tud a 391-392-es szint alatt zárni a forint árfolyama, addig nincs sok esély a hazai fizetőeszköz további erősödésére, azonban a 391-es szint áttörése esetén további jelentős forinterősödés várható. A mai, 13,7 százalékos inflációs adat nem meglepő, szeptemberben várhatóan még magasabb lesz az infláció, ami azonban utána normális pályára állhat.

Generációs vételi lehetőség vagy újabb mélypont jön a kriptopiacon?

Munkatársunk, Benesóczky Balázs tavaly ősszel már foglalkozott a bitcoinnal: amikor a kriptovaluta árfolyama novemberben történelmi csúcsára, 65 ezer dollár közelébe ért, technikai elemzései alapján 95 százalékos bizonyossággal azt prognosztizálta, hogy 2021 decembere körül a bitcoin ára 54 és 75 százalék közötti visszaesést fog produkálni. Előrejelzése tűpontos volt: az árfolyam a november eleji, 65 ezer dollár körüli szintről január közepére 35 ezer dollárra apadt, azóta pedig további 34 százalékot esett, és jelenleg 23 ezer dollár környékén tartózkodik. Több modellt figyelembe véve mostanra elérhettük a kriptopiac alját, vagy legalábbis rendkívül közel lehetünk ahhoz. Amennyiben ez igaz, történelmi lehetőség előtt állunk.

bitcoin_spb.jpg

Tavaly nyár végén az 50 heti exponenciálisan mozgó átlag keresztezte az ugyanezen az idősíkon számított egyszerű átlagot (1. ábra), azaz egy úgynevezett rejtett halálkereszt alakult ki tavaly augusztus végén, ami előrevetítette a bitcoin árfolyamában azóta már bekövetkezett, közel 70 százalékos esést. Ebből következik, hogy amikor a mozgóátlagok ismét keresztezik egymást, egy elég intenzív árnövekedésre számíthatunk.

Megjegyezném, hogy a kriptovaluták most már szabályozott keretek között, long (BITO) és short (BITI) irányú tőzsdén kereskedett alapokkal (ETF-ekkel) is lekereskedhetőek, így nem kell attól tartanunk, hogy egy váltó csődbe megy.

kep1.jpg

1. Ábra: A heti 50-es EMA és a 50-es SMA keresztezése, a rejtett halálkereszt

A kapitulációhoz feltétlenül hozzásegített egy láncreakció. A Tesla megszabadult bitcoin készletének háromnegyedétől, az ezt követő áresés miatt pedig, a 3AC nevű szingapúri fedezeti alapot likviditálták, amely közvetlenül hatott az UST nevű stablecoin-ra, ami elveszítette a dollárhoz való kötöttségét. Ezt követte a Luna nevű kriptovaluta összeomlása, valamint a Celsius kriptovaluta-hitelező platform, és a Voyager kriptobróker csődje. Ezek csak fokozták a kriptopiac lejtmenetét.

A makrogazdasági eseményeket figyelembe véve láthatjuk, hogy az ultra laza monetáris politika időszaka véget ért: az amerikai jegybank szerepét betöltő FED az alapkamat célsávjának tetejét 1,75 százalékra emelte, míg az Európai Központi Bank az elmúlt hetekben 2011-óta az első, 50 bázispontos kamatemelést hajtotta végre. A piac ciklikus, a bikák és a medvék váltják egymást, de ettől egyáltalán nem kell megrémülni, sőt, lehetőségként kell tekinteni a most kialakult helyzetre. Ugyanis a medvepiacon tehetünk szert a legnagyobb haszonra, képzeljük csak el, ha a dotcomlufi alján vettünk volna Amazon részvényt, vagy a 2008-as válság után Monster-t. Tehát az emberi pszichológiával ellentétesen kell kezelnünk a medvepiacokat – lehetőségként kell tekinteni rájuk, melyek ritkán adatnak meg.

A bitcoin egyes ciklusai 4 évig tartanak, ezek lezárultával pedig feleződik a bányászoknak járó jutalom (ami jelenleg 6,25 bitcoin), így 4 évente felére csökken az inflációs ráta. A felezések eddig mindig expanzív árkitöréssel végződtek. A következő felezés várhatóan 2024. májusában következik be.

A kriptovaluták újabb bikapiacának eljövetelére valószínűleg a következő felezésig, azaz „halving”-ig kell várni. De hol lehet a piac alja? A PI ciklikus indikátor (2. ábra) eddig hatékonynak bizonyult a piac aljának és csúcsának a meghatározására. A PI ciklus „bottom” egy egyszerű mutató, amely két hosszú távú mozgóátlagon alapul: a 471 napos sima mozgó átlagon és a 150 napos exponenciális mozgó átlagon. A jelzés akkor világít, ha az utóbbi az előbbi alá esik. A történeti elemzés azt mutatja, hogy háromszor fordult elő ilyen keresztezés a bitcoin kereskedése során. Az első alkalom 2015. január 16-án volt, mindössze két nappal a bitcoin 152 dolláros, abszolút mélypontja után. A második alkalom 2018. december 16-án volt, egy nappal a bitcoin 3122 dolláros mélypontja után. A harmadik kereszteződés pedig idén július 13-án történt. Hogy ezúttal is működik-e az indikátor, és jelzi-e a piac alját, azt az idő igazolja majd.

 kep2.jpg

2. Ábra: PI ciklikus alj indikátor

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a jelenlegi makrogazdasági környezet különbözik az előző ciklusokban látottaktól, hiszen a bitcoin korrelációja a részvénypiaccal sosem volt ilyen magas, az infláció az egekben van, ráadásul a recesszió is közelít.

Szerző: Benesóczky Balázs junior portfóliókezelő, SPB Befektetési Zrt.

Mibe fektet egy bankár? 2. rész, Schuszter Péter válaszol

5+1 kérdés és válasz a pénzügyi öngondoskodásról – ÚJ sorozat az SPB-től, 2. rész

Hogyan építsünk vagyont? Hogyan bánjunk a pénzünkkel úgy, hogy az idővel minket szolgáljon? Ha mi nem gondoskodunk a saját pénzünkről, akkor ki fog? Mi múlik rajtunk, a saját attitűdünkön? Új sorozatunkban szakértőinket interjúvoljuk meg, ők miben hisznek, ha a pénz gyarapításáról van szó.

Ezúttal Schuszter Pétert, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgató-helyettesét kérdeztük. Péter 30 éve dolgozik a hazai tőkepiacon, jelentős management tapasztalat van a háta mögött.

1. Ha valaki szeretne tudatosabbá válni a pénzügyeiben, szerinted hol kezdje a folyamatot?

Van egy mágikus háromszög, ami a befektetések terén megmutatja az alap összefüggéseket. Ennek a háromszögnek a három csúcsa a hozam, a kockázat és a likviditás. Ezek mindig egymással szimbiózisban mozognak. Ha egy befektetésnek nagyobb a kockázata, akkor nagyobb lesz a hozama, ha nagyobb a likviditása, akkor kisebb a hozama. Tehát ez a három dolog az, amire folyamatosan figyelnünk kell, és ez az, amit mindenkinek fel kell mérnie akkor, amikor meghozza a döntést a befektetéseiről, a pénzügyekről. Talán kevesen tudják, hogy a legnagyobb kockázatú befektetés a lottó. Bár kis összeget költünk lottóra, de nagyon nagy az esély arra, hogy elbukjuk a pénzünket, és a lehető legminimálisabb az esély a nyereségre.

2. Mi a legjobb tanács, amit befektetések terén kaptál és a legtöbb helyzetben helytálló?

Két ellentétes érzés mozgatja az emberi lélektant. A kapzsiság és a félelem. Ha éppen jó a hangulat a tőzsdéken, akkor előjön a kapzsiság, és még többet szeretnénk, miközben a rossz periódusokban a félelem mozgatja a befektetők működését. Ez nem jó. Éppen fordítva kellene gondolkozni. Ha magasan vannak az árfolyamok, akkor érdemes eladásokon gondolkozni, és ha gyenge a piac, akkor venni kell. Azt is megmutatta már sokszor a piac, hogy amikor a háziasszonyok elkezdik a tőzsdei vásárlásokat, akkor kezd el esni minden árfolyam, mert ők az utolsók, akik bekapcsolódnak a folyamatba.

3. Ha a személyes pénzügyeidet nézzük, Te milyen befektetésekre esküszöl?

Minden időben más befektetésekben gondolkozom. De csak olyanokban, amikhez értek. Most egy nagyon kavargó helyzet van a világban, inkább biztonságra törekszem ebben a helyzetben, de hiszem, hogy az ingatlan befektetések jók lesznek. Hosszú távon próbálok gondolkozni, és ott viszont a kockázatos portfóliók felé hajlok, hiszen a történelem már ezerszer megmutatta, hogy mindig azok a legjobb hosszú távú befektetések. A kriptopiactól viszont távol tartom magam, mert számomra az egy hatalmas talány.

schuszter-peter-spb-1-scaled.jpg

Schuszter Péter

4. Szerinted mit jelent az öngondoskodás a pénzügyek terén?

Azt, hogy gondolsz a gyerekeidre, a nyugdíjas éveidre, és nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy ne legyél saját magad ura. Egyfajta tervezhetőséget, és azt, hogy a mai pénzeidből félreteszel a jövődre is.

5. Mit nem tanultunk meg időben a pénzről, pedig kellene?

A pénz nem boldogít – tartja a mondás. De azt vallom, mint sokan mások, hogy a pénztelenség viszont boldogtalanná tesz. Ugyanakkor nem szabad a pénz bűvöletében élni, ez nem lehet értékmérő. Emlékszem, és ez mindig bennem marad, amikor egy jó barátommal erről beszélgettünk, akkor mindig azt mondtuk, hogy a pénz csak pénz, lehet belőle sok vagy kevés, de mi a barátságunk nem ezen múlik. Szóval a pénz csak pénz, semmi több …

+1. Miért érdemes befektetni, megdolgoztatni a pénzünket?

Mert sajnos ha nem tesszük, akkor veszítünk az értékéből, és ezt a jelen napokban egyre durvábban tapasztaljuk meg …

Mibe fektet egy bankár? Szabó Sándor válaszol

5+1 kérdés és válasz a pénzügyi öngondoskodásról – ÚJ sorozat az SPB-től

Hogyan építsünk vagyont? Hogyan bánjunk a pénzünkkel úgy, hogy az idővel minket szolgáljon? Ha mi nem gondoskodunk a saját pénzünkről, akkor ki fog? Mi múlik rajtunk, a saját attitűdünkön? Új sorozatunkban szakértőinket interjúvoljuk meg, ők miben hisznek, ha a pénz gyarapításáról van szó.

Elsőként Szabó Sándort, az SPB Befektetési Zrt. igazgatósági tagját, prémium banki igazgatóját kérdeztük. Sándor közgazdász, 25 éves tapasztalattal rendelkezik a hazai és a nemzetközi pénzügyi piacokról.

1. Ha valaki szeretne tudatosabbá válni a pénzügyeiben, szerinted hol kezdje a folyamatot?

Az első lépés annak végiggondolása, hogy hol tartunk a pénzügyi életünkben, milyen céljaink és milyen lehetőségeink vannak. A célok kitűzését követően azt érdemes megnézni, milyen eszközökkel tudom ezeket a célokat elérni. Mi lehet az a stratégia, ami elvezethet a céljaim eléréséhez? Mi az a kockázat, amit el tudok viselni ezeknek a céloknak az elérése érdekében. Nem utolsósorban pedig: Ki lehet az a partner, ki lehet az a szolgáltató, akiben bízhatok és aki segíthet ezeket a célokat elérnem?

2. Mi a legjobb tanács, amit befektetések terén kaptál és a legtöbb helyzetben helytálló?

A kedvenc mondásom a befektetésekkel kapcsolatban André Kostolány bon mot-ja: „Akinek van pénze, annak szabad spekulálnia. Akinek nincs, annak pedig muszáj.”

spb-szabo-sandor.jpg

Szabó Sándor

3. Ha a személyes pénzügyeidet nézzük, Te milyen befektetésekre esküszöl?

A fenti Kostolány-idézettel összhangban én egy eléggé kockázatvállaló befektető vagyok, aki a részvénypiacra esküszik. De pont azért, mert én tisztában vagyok a saját stratégiám kockázatosságával soha nem adok konkrét választ az ügyfeleink vissza-visszatérő kérdéseire a saját befektetési portfolióm részleteit illetően.

4. Szerinted mit jelent az öngondoskodás a pénzügyek terén?

A fentebb megbeszélt tudatosságot. Tudnom kell, hová akarok eljutni a pénzügyeimben egy éves, ötéves, tíz éves távlatban és ezért tennem is kell saját magamnak is. Ez lehet nyugdíj-előtakarékosság, életbiztosítás vásárlása, saját befektetések indítása, vagy akár egy befektetési szolgáltatónál történő számlanyitás. A lehetőség száma szinte végtelen, a lényeg, hogy vegyem kezembe a saját sorsomat ebből a szempontból is.

5. Mit nem tanultunk meg időben a pénzről, pedig kellene?

Azt, hogy a pénz soha nem lehet cél, csak egy eszköz. Eszköz arra, hogy megvásárolhassam a saját magam és a családom nyugalmát, biztonságát, jólétét a következő időszakra. Nagyon fontos, nélkülözhetetlen eszköz ezeknek a céloknak az eléréséhez, de akkor is csak egy eszköz. Nem több – és nem is kevesebb.

+1. Miért érdemes befektetni, megdolgoztatni a pénzünket?

Azon túl, hogy a pénz egy fontos eszköz lehet a kezünkben, abban is a segítségünkre tud lenni, hogy tud dolgozni kvázi önállóan, nélkülem is: Egy helyesen, a saját céljaimmal és lehetőségeimmel összhangban lévő módon megválasztott befektetési stratégia olyan passzív jövedelmet tud termelni a számomra, amelynek a segítségével a legfontosabb dolgot tudom megvásárolni saját magamnak: az időt.

szabo-sandor-az-spb-premium-banking-igazgatoja-494580-531895-900x600.jpg

 

süti beállítások módosítása