SPB Befektetési Zrt.

SPB

Mibe fektet egy bankár? Szabó Sándor válaszol

2022. július 24. - spb

5+1 kérdés és válasz a pénzügyi öngondoskodásról – ÚJ sorozat az SPB-től

Hogyan építsünk vagyont? Hogyan bánjunk a pénzünkkel úgy, hogy az idővel minket szolgáljon? Ha mi nem gondoskodunk a saját pénzünkről, akkor ki fog? Mi múlik rajtunk, a saját attitűdünkön? Új sorozatunkban szakértőinket interjúvoljuk meg, ők miben hisznek, ha a pénz gyarapításáról van szó.

Elsőként Szabó Sándort, az SPB Befektetési Zrt. igazgatósági tagját, prémium banki igazgatóját kérdeztük. Sándor közgazdász, 25 éves tapasztalattal rendelkezik a hazai és a nemzetközi pénzügyi piacokról.

1. Ha valaki szeretne tudatosabbá válni a pénzügyeiben, szerinted hol kezdje a folyamatot?

Az első lépés annak végiggondolása, hogy hol tartunk a pénzügyi életünkben, milyen céljaink és milyen lehetőségeink vannak. A célok kitűzését követően azt érdemes megnézni, milyen eszközökkel tudom ezeket a célokat elérni. Mi lehet az a stratégia, ami elvezethet a céljaim eléréséhez? Mi az a kockázat, amit el tudok viselni ezeknek a céloknak az elérése érdekében. Nem utolsósorban pedig: Ki lehet az a partner, ki lehet az a szolgáltató, akiben bízhatok és aki segíthet ezeket a célokat elérnem?

2. Mi a legjobb tanács, amit befektetések terén kaptál és a legtöbb helyzetben helytálló?

A kedvenc mondásom a befektetésekkel kapcsolatban André Kostolány bon mot-ja: „Akinek van pénze, annak szabad spekulálnia. Akinek nincs, annak pedig muszáj.”

spb-szabo-sandor.jpg

Szabó Sándor

3. Ha a személyes pénzügyeidet nézzük, Te milyen befektetésekre esküszöl?

A fenti Kostolány-idézettel összhangban én egy eléggé kockázatvállaló befektető vagyok, aki a részvénypiacra esküszik. De pont azért, mert én tisztában vagyok a saját stratégiám kockázatosságával soha nem adok konkrét választ az ügyfeleink vissza-visszatérő kérdéseire a saját befektetési portfolióm részleteit illetően.

4. Szerinted mit jelent az öngondoskodás a pénzügyek terén?

A fentebb megbeszélt tudatosságot. Tudnom kell, hová akarok eljutni a pénzügyeimben egy éves, ötéves, tíz éves távlatban és ezért tennem is kell saját magamnak is. Ez lehet nyugdíj-előtakarékosság, életbiztosítás vásárlása, saját befektetések indítása, vagy akár egy befektetési szolgáltatónál történő számlanyitás. A lehetőség száma szinte végtelen, a lényeg, hogy vegyem kezembe a saját sorsomat ebből a szempontból is.

5. Mit nem tanultunk meg időben a pénzről, pedig kellene?

Azt, hogy a pénz soha nem lehet cél, csak egy eszköz. Eszköz arra, hogy megvásárolhassam a saját magam és a családom nyugalmát, biztonságát, jólétét a következő időszakra. Nagyon fontos, nélkülözhetetlen eszköz ezeknek a céloknak az eléréséhez, de akkor is csak egy eszköz. Nem több – és nem is kevesebb.

+1. Miért érdemes befektetni, megdolgoztatni a pénzünket?

Azon túl, hogy a pénz egy fontos eszköz lehet a kezünkben, abban is a segítségünkre tud lenni, hogy tud dolgozni kvázi önállóan, nélkülem is: Egy helyesen, a saját céljaimmal és lehetőségeimmel összhangban lévő módon megválasztott befektetési stratégia olyan passzív jövedelmet tud termelni a számomra, amelynek a segítségével a legfontosabb dolgot tudom megvásárolni saját magamnak: az időt.

szabo-sandor-az-spb-premium-banking-igazgatoja-494580-531895-900x600.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spbinvestment.blog.hu/api/trackback/id/tr9317889803
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása