SPB Befektetési Zrt.

SPB

SPB: jó áron lehet amerikai részvényeket vásárolni

2022. augusztus 09. - spb

Kína és a Németország esetében a kivárás lehet indokolt befektetői magatartás, az amerikai részvénypiacon azonban már jó áron lehet papírokat vásárolni, ami az USA összességében viszonylag kedvező makrogazdasági adatainak is köszönhető. A forint az elmúlt időszakban a piaci szereplők számára is látható okoknál jóval jelentősebb erősödést mutatott, ráadásul ennek folytatása nem kizárható – összegezték a rövid távú befektetési trendeket kedden délelőtt az SPB Befektetési Zrt. szakértői.

Kína és Németország esetében a kivárás lehet indokolt

A Caixin feldolgozóipari PMI index alapján Kína esetében továbbra is konjunktúráról beszélhetünk, az index minimális visszaesését elsősorban a nyári időszak, illetve kisebb részben a némileg erősödő pandémia okozza. Ennél nagyobb jelentőséggel bír a következő időszakban az, hogy miként alakul Kína és Tajvan kapcsolata. Összességében kijelenthető, hogy Kína esetében kedvezőek a gazdasági kilátások, de számos kockázati elem is azonosítható – például az említett konfliktushelyzet vagy a pandémia –, így egyelőre a kivárás indokolt az ázsiai piacon.

A német feldolgozóipari PMI index két év óta először került az 50-es szint alá, tehát a német feldolgozóiparban dekonjunktúráról beszélhetünk, a megrendelések is visszaesést mutatnak. A német gazdaság legfontosabb kérdése jelenleg az energiaellátás megoldása a következő minimum hat hónapban. Mindezek miatt Németország esetében is a kivárás indokolt.

befektetes.jpg

Amerika sokkal jobb helyzetben van

Az Egyesült Államokban egészen más a helyzet: az amerikai feldolgozóipari PMI index csak minimális visszaesést mutat, utóbbit az ellátási lánc problémái, valamint a szezonális hatások okozzák. Az USA gazdaságában a fő problémát továbbra is az áremelkedés jelenti, azonban már nem akkora az infláció lendülete, mint az eddigiekben volt, tehát a csúcsát talán már elérhette. Probléma az Egyesült Államok esetében a megrendelés-állományok két hónapja tartó csökkenése. 

Az amerikai munkaerőpiacon a nyitott álláshelyek száma drámaian visszaesett, azonban az érték még mindig nagyon magas: most 1,8 nyitott álláshely jut minden munkakeresőre, ami tavaly óta a legalacsonyabb szint. Leginkább a kis- és nagykereskedelmi szektorban csökkent legnagyobb mértékben a nyitott álláshelyek száma.

A FED az infláció elleni küzdelem jegyében várhatóan tovább folytatja a kamatemeléseket. Az amerikai szolgáltatóipari beszerzési menedzser index a várakozásokat bőven meghaladó mértékben emelkedett, ami érthető is, hiszen ide koncentrálódik most a megrendelés-állomány, és ezen a területen az ellátási láncok sem okoznak számottevő problémát. 

Jó áron lehet amerikai részvényeket vásárolni 

Az amerikai kötvénypiaci mozgások alapján az látható, hogy lassulást áraznak a befektetők, ugyanakkor mind a kötvény-, mind a részvénypiacok részéről egyértelmű a bizalom a FED intézkedéseit illetően. 

Mostanra az S&P 500 cégeinek 87 százaléka jelentett; ezen cégek háromnegyede pozitív eredményről számolt be, összességében 13,6 százalékos bevétel-növekedést elérve. Fontos megjegyezni azonban, hogy ez az eredmény az energiaszektor cégeinek volt köszönhető. A harmadik negyedévre vonatkozóan az S&P 500 cégeinek 58 százaléka fogalmazott meg negatív várakozásokat. 

Az S&P 500 grafikon jelentős ellenállási szintnél van: a jelenlegi 4150-4200 körüli szintről egy felfelé történő kitörés további emelkedést vetíthet elő rövid távon, addig azonban a kivárás lehet indokolt, ám összességében az látható, hogy most már jó áron lehet amerikai részvényeket vásárolni. 

Áremelkedésre lehet számítani az olaj piacán 

Az amerikai olajtartalékok az export jelentős visszaesésének köszönhetően bőven meghaladták a várakozásokat. Említésre méltó, hogy jelentősen szétvált a Brent és a WTI árfolyama: a Brent árfolyama elszállt, emiatt sok piacon megnőhet a kereslet a WTI-re. Az olajár esetében drámai esésre már nem lehet számítani, sőt, a Brent várhatóan felfelé húzza majd a WTI árát, tehát összességében áremelkedés várható hosszabb távon. 

Hazai pálya: forint és infláció 

Bár a legutóbbi magyar költségvetési adatok bíztatóak, az elmúlt időszakban a forint piacán látható erősödés okai nem egyértelműek, ugyanis a hazai fizetőeszköz a régiós devizáknál is nagyobb mértékben erősödött. Ezért nem kizárható, hogy a forint árfolyama már a Magyarország és az EU közötti tárgyalások sikerére utalhat. Az EUR/HUF árfolyam kapcsán kijelenthető, hogy amíg nem tud a 391-392-es szint alatt zárni a forint árfolyama, addig nincs sok esély a hazai fizetőeszköz további erősödésére, azonban a 391-es szint áttörése esetén további jelentős forinterősödés várható. A mai, 13,7 százalékos inflációs adat nem meglepő, szeptemberben várhatóan még magasabb lesz az infláció, ami azonban utána normális pályára állhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://spbinvestment.blog.hu/api/trackback/id/tr1917904773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása